2011. február 22., kedd

Adatok - 2011.02.22.

Reggel megejtettem a heti mérlegelést. Ráállok az eszközre, aszondja, hogy 68.0. Hoppá. No, végre itt a Nagy Áttörés, gondoltam, csak egy kicsit furcsa volt, hogy ezen a héten pont nem ettem zsírégető(nek hazudott) diétát, inkább nagyrészt házi süteményeken és egyéb szénhidrátokon éltem. A nagy örömködés után még egyszer látni kívántam ezt a számot, ezért megint mérlegre álltam: 68.8. Azannya. Hát, egy mérés nem mérés, a jelek szerint kettő sem, ezért még megpróbáltam néhányszor, de a 68-as értéket már nem sikerült előcsalogatnom, maradt stabilan a 68.8.  
Az egyéb mérések eredménye is centire ugyanaz, mint 1, 2 és akármennyi hete, valamint a kezdetekkor, ezért arra az elhatározásra jutottam, hogy a külföldi kiküldetésem után nem az eddigi szénhidrátcsökkentett étrendből rendelek majd, hanem abból, amelyikkel tavaly 8 kilót fogytam. És jó drága.  
2011. február 20., vasárnap

Fejlemények 41.-50.


41. megtudni, hogy milyen a vércsoportom
 

Nem tudom azóta sem. Ha egyszer szükségem lesz rá, úgyis kiderítik, gondolom, mert most annyit nem ér meg, hogy kifeküdjek (szó szerint) a vérvételtől.

42. autóstoppal utazni

Na, ezt egyedül biztosan nem fogom kipróbálni. Viszont ha lenne velem egy bátor ember, úgy nem lenne jelentős kifogásom ellene. Mondjuk az milyen jó lenne, így kijutni a Camino kezdőpontjára... bár lehet, hogy ez már túl kalandos az én koromban. :)


43. 100 képeslapot kapni a postcrossing-on keresztül (23/100)
 

A postcrossing lényege az, hogy a világ minden táján a sok kis képeslapgyűjtő ember megadja a postai címét a rendszernek, majd ha kéri, megkapja korlátozott számú más felhasználó címét. Amint a nekik küldött képeslapok megérkeznek a címzettekhez, a küldő is jogosulttá válik arra, hogy mások lapot küldjenek neki. Na most én ebben a körforgásban 97 elküldött és pont 100 kapott képeslapnál tartok. Összesen 32 országból érkezett lap hozzám, a legtöbben a finnek és az amerikaiak vannak, a legexkluzívabb pedig minden bizonnyal a tuvalui darab. A gyűjteményem egy része megtekinthető itt. A többi része az asztalomon várja a beszkennelést, néhány más igen fontos dokumentum alatt rejtőzve.

44. kipróbálni a triatlont

Ehhez két dolog kellene még: egy jó bicikli és valamivel gyorsabb úszástudás. Biciklit talán még lehetne kölcsönözni is, de az úszás... hát az csak ilyen laza lubickolós szinten van, mint már említettem is ebben a bejegyzésben. Mondjuk a futásban sosem zavart, ha a mezőny végén érek be, de triatlonban valószínűleg akkora lenne a lemaradás bármelyik távon, hogy már a célkaput is lebontanák, mire eljutnék odáig. Az meg azért ciki.

45. játszani egy pszichodráma játékban
 

A 2000 és 2004 közötti időszakban nagy játékos voltam, abban az értelemben, hogy (a jelenlegihez képest legalábbis) sokat jártam pszichodrámára, és amellett, hogy mások játékaiban szereplő lehettem, volt több saját témájú játékom is. (Még a futást is a PD hatására kezdtem el. :) ) 
Végig csináltam a 250 órás saját élményű önismereti részt, aztán elvégeztem a kb. 100 órás pszichodráma asszisztensi képzést. Azt kell mondjam, hogy ezek így együtt több tudást adtak szakmailag is, mint az egyetem 4 éve. És a legfontosabb, amit megtanul a pszichodrámázó, - a sok különböző egyéni történetből levonható tanulságokon túl -, az a szempontváltás képessége, felbecsülhetetlen a világ megértésében. Azt hiszem, ez  a módszer örök szerelem marad, téma is mindig van (egyébként ez utóbbi mindenkire igaz), mindjárt ki is nézek magamnak egy jó kis workshopot a tavaszi időszakra. Játszani jó.

46. megérteni a relativitás-elméletet úgy, hogy akár másnak is el tudjam magyarázni
 
Ez is egyike azoknak a pontoknak, amelyeket a leírásuk után szinte azonnal el is felejtettem. Pedig intellektuális kihívásnak biztosan jó lett volna. Kezdésnek íme egy szófelhő (vagy minek hívják) Einstein művéből, (erről az oldalról):

47. elmenni 4-szer bulizni

Nagy partyarcnak tűnhetek, hogy egy 2,5 éves időtartamra 4 darab bulit terveztem bevállalni. :) És valóban... Azt hiszem, ebből pont egyet sikerült teljesíteni, többre legalábbis nem emlékszem. 

48. újra beszélni egy régi jóbaráttal

Azzal a régi jóbaráttal, akire gondoltam, sajnos nem találkoztam. Viszont egy másikkal, akivel már az egyetemen gyűjtöttük be egymást, csak aztán eltűntünk, na vele összefutottam egyszer, amikor hazafelé tartottam a bányából. Aznap úgy másfél órával tovább tartott az út. :) No de erre a fent említett haverinára továbbra is kíváncsi lennék, vagy 10 éve láttam utoljára. Vagy 15.

49. minden évszakban megnézni egy napkeltét
50. minden évszakban megnézni egy naplementét


Bár nem tudatosan, de a naplemente megtekintéseket minden bizonnyal abszolváltam, ebben nincs is sok kihívás. Na de egy napkelte! Ahhoz aztán igazán korán kell kelni, olyat meg nem szoktam. Ennek ellenére a téli valószínűleg megvolt. És most, hogy jobban belegondoltam, már emlékszem őszire és tavaszira is, mert amikor a főiskolára jártam, gyakran indultam sötétben itthonról. Most már csak egy nyári emléket kellene találnom. Á, meg is van: nyári ügyelet a bányában, kora reggel. Mondjuk ezek mind olyanok, hogy a "műsor" közben valami mást csináltam, nem csak úgy ültem és szemlélődtem. Az azért más műfaj, majd kipróbálom úgy is, ha lesz hozzá kellő motiváció.
 

Tehát akkor lássuk együtt:
41. megtudni, hogy milyen a vércsoportom
42. autóstoppal utazni
43. 100 képeslapot kapni a postcrossing-on keresztül (100/100)
44. kipróbálni a triatlont
45. játszani egy pszichodráma játékban
46. megérteni a relativitás-elméletet úgy, hogy akár másnak is el tudjam magyarázni
47. elmenni 4-szer bulizni
48. újra beszélni egy régi jóbaráttal
49. minden évszakban megnézni egy napkeltét
50. minden évszakban megnézni egy naplementét


 


2011. február 16., szerda

Jó nekünk

Éppen képeket kerestem gugli barátunkkal, amikor ráakadtam erre itt:


Tökéletesen kifejezi, amit ma egész nap éreztem egy közös óra megtartása, egy másik megtervezése, egy értekezlet, és egy teljesen más jellegű, új szakmai projekt beindítása közben, több különböző emberrel kapcsolatban: it's fun to work together. :)
2011. február 14., hétfő

Álom

Úgy szeretnék már egyszer egy jót aludni... időben és békésen.
2011. február 12., szombat

Fejlemények 31.-40.

31. megkeresni 5 geoládát (0/5)


Még a régi szép időkben voltam egyszer geoládázni 066 és krisz_ kollégával illetve kolleginával. Ha megkínoznának, sem tudnám megmondani, hol jártunk, viszont hideg volt és korán sötétedett. Ennek ellenére nagyon tetszett a kirándulás, és továbbra is fenntartom, hogy szeretnék megkeresni 5 geoládát. Majd ha nagy leszek és gazdag, veszek is egy ilyen keresős kütyüt, addig viszont bátran jelentkezzen mindenki, akinek van saját és elvinne magával.

32. összeírni 50 dolgot, amitől jól érzem magam
 
Lehet, hogy elkezdtem egy ilyen listát, de ötvenet biztosan nem gyűjtöttem össze. Mostanában valószínűleg nem is fogok. Viszont van egy másik lista, amin dolgozom (néha): 90 dolog, amit el akarok érni. Ez 3 részre osztható, mégpedig: 30 things I wanna be, 30 things I wanna do, 30 things I wanna have. Bocs az angolért, csak így írta a "szakirodalom" (sajnos már nem emlékszem, honnan van, talán ez is Canfield), és jobban is hangzik így, mint fordításban. Az első részhez most 15 db van felírva, a másodikhoz 8, a harmadikhoz 12, tehát ezen is lehet még dolgozni. Utána már szinte gyerekjáték lesz a megvalósítás. :)

33. megtanulni spanyolul B1 szinten
 
Majdhogynem folyamatban a dolog, ugyanis  jópár hónapja vettem egy szép, színes, jó kis nyomdaszagú  spanyol nyelvkönyvet és szókártyákat. A szókártyák felét megtanultam, és a nyelvkönyvből átvettem az első három leckét. Ezen a ponton a cd-lejátszóm lerobbant, így a tanulás megrekedt, mert hát ugye hanganyag nélkül hogyan is lehetne nyelvet tanulni. Különben biztos lehetne, csak valószínűleg volt jobb más dolgom is. Szóval most kb. úgy áll a spanyol tudásom, hogy egyszerűbb szövegeket lassan olvasva kb. 50 %-ban megértek, ez valószínűleg a francia tudásomnak köszönhető nagyrészt.
Továbbra is vonz a spanyol nyelv, és a Camino-n :) majd hasznát vehetném, tehát mindenféleképpen érdemes lenne még néhány munkaórát áldozni a projektre.  

34. felfrissíteni elsősegélynyújtási ismereteimet

No, ez nem tudom, honnan jutott eszembe majdnem három éve. Aztán persze el is felejtettem, egészen 2009 őszéig, amikor részt vettem az outdoor tréner képzésen. (Most vettem észre, hogy a linkelt honlapon én is megjelenek, amint erősssen koncentrálok a feladatra, a 2009 novemberi képek között kell keresni., jobb oldalon. :) ) Naszóval mivel ez a műfaj nem teljesen veszélytelen, és a legnagyobb odafigyelés mellett is becsúszhat néha egy-egy baleset, jó (lenne) otthon lenni az elsősegélynyújtásban. Szerintem most újult erővel fogok utánaolvasni (egészen addig, míg el nem ájulok, nem bííírom ugyanis a fájdalomnak még a gondolatát sem). 

35. masszázsra menni
 
Megvolt. Jó kis műfaj ez, mást nem is tudok most mondani. Esetleg még annyit, hogy egy időben én is szerettem volna megtanulni szakszerűen masszírozni, de annyi minden más van még, amit szívesen tanulnék, hogy ez lassan lecsúszott a listáról.

36. bejelentkezni _arra_ a vizsgálatra
37. el is menni a vizsgálatra
 
No ezt a kettőt egyben tárgyalom, merthogy az első nem teljesült, következésképp a második sem. Nagyon nagy bátorság kellett volna hozzá. Egyszer összeszedtem, kerestem egy megfelelőnek tűnő szakembert, már majdnem fel is hívtam, amikor kiderült, hogy két (azóta már csak egy) csatolt része is oda jár naponta, ahova én, ezt meg így nem akartam. Azóta pihen az elhatározás, most sem érzek hozzá elég erőt.

38. karácsonyfát állítani
 
Egyszer volt karácsonyfám itthon, de gyanítom, hogy az még ennek a listának a megírása előtt volt. Illetve kétszer. A harmadikat már nem érte meg a kis szobafenyő, pedig igazán kedveltem őt. Azóta csak ünnepi világítás van, az viszont 14 hónapja egyfolytában. Jó, de csak az adventi időszakban és karácsonykor kapcsoltam be. Most már tényleg le kéne szedni.

39. minden héten főzni (azaz _nem_ melegíteni) egyszer valamit, 8 egymást követő héten (0/8)

Höhöhö. Csak a gond van a főzéssel. Főleg a kísérőprogramok (úgymint bevásárlás és elmosogatás) tartanak vissza, meg hát... de ezt inkább hadd ne fejtsem ki, fájó pontja életemnek. Jelenleg nagyon finom ételeket rendelek, ebédet és vacsorát is hoznak, szóval nem is aktuális a kérdés. Viszont nemrég megint rátaláltam a Hot plate nevű csodaeszközre, ebben azért vannak még lehetőségek későbbre.  

40. írni egy programot C++ nyelven, működőt

Ez még a - most már mondhatom, hogy - megboldogult főiskolás időszakhoz kapcsolódott. Valahogyan ötösre abszolváltam a C++ programozás nevű tantárgyat, de nincs emlékem arról, hogy konkrétan programot kellett volna ott írni. Valószínűleg csak egy elméleti vizsga volt, szóval szerintem nem írtam C++ -os programot, működőt. És nincs benne az ötéves tervben sem.

Mára ennyi, itt az összesítés (az áthúzott pont teljesítve, a dőlt betűs folyamatban, a vastag betűs továbbra is tervben, a többi meg a többi.)
31. megkeresni 5 geoládát (0/5)
32. összeírni 50 dolgot, amitől jól érzem magam
33. megtanulni spanyolul B1 szinten
34. felfrissíteni elsősegélynyújtási ismereteimet
35. masszázsra menni
36. bejelentkezni _arra_ a vizsgálatra
37. el is menni a vizsgálatra
38. karácsonyfát állítani
39. minden héten főzni (azaz _nem_ melegíteni) egyszer valamit, 8 egymást követő héten (0/8)
40. írni egy programot C++ nyelven, működőt
2011. február 8., kedd

Adatok - 2011.02.08.

Több mint egy hónap után jelenleg a következő a helyzet (mint eddig nagyjából mindig...):

Mell: 98 cm   
Derék: 82/89 cm  
Csípő: 101 cm 
Comb: 48/58 cm

Nem valami fergeteges fejlődés... Most már nagyon azt sejtem, hogy valamit nem jól csinálok. Bár ezen a héten fogytam 20 dekát, hát úgy tűnik, ezt is meg kell becsülni.

És ami a sportot illeti: januárban kétszer (khmm) futottam, összesen 9,5 km-t. Emellett volt még 16 bringázás (363 km, 12 óra 5 perc alatt), 1 túra (ezt 10 km-nek és 4 órának számoltam el) és 12 rövidebb súlyzózás. 
Februárra változtattam: a súlyzózást felváltotta egy elég kemény 25 perces köredzés (itt megtekinthető egy rövid részlete), amit igyekszem hetente 4-szer kombinálni szobabiciklivel vagy futással. Ha ez sem használ, a kardomba dőlök, komolyan má'... Egyébként a lábaimon már érzem, hogy feszesebbek lettek, csak mondjuk azokkal eddig sem volt bajom. És kezdenek alakulni a vállizmaim is, ez tetszik. :)
2011. február 5., szombat

Bárcsak...

A listás sorozatot megszakítva most feltétlenül el kell mondanom: annnnyira hiányzik ez itt mind:




2011. február 2., szerda

Fejlemények 21.-30.

Megtörtént a szokásos heti testsúly- és kerületmérés, hát olyan eredmények születtek, hogy inkább a listám elemzésével haladok tovább, pedig ez sem lesz egy könnyű menet...

21. elmenni egy 6é futásra

Ezt korábban igazán jó bulinak tartottam. Most nem izgat fel annyira, főleg ebben a nagyon sok mínuszfokos időben, de azért egy próbát talán még megérne. Nyáron. Amennyiben működik még a kezdeményezés.


22. megírni a szakdolgozatot angolból


Ajjaj, kemény dolog ez. Hát persze, hogy halogatom, fölösleges is beszólni érte, észlelem a helyzet súlyosságát, higgyétek el. :)  A témaválasztást rontottam el első körben, aztán volt még egy-két más is, de azok vesszenek a sötét múlt homályába. Szóval már nem is tudom, pontosan milyen megfontolásból, de irodalmi témát írtam be a papírra, én, aki az ilyen elemzéseket nagyrészt szóf*sásnak tartom, és mindig is a nyelvészet meg a nyelvtanítás módszertana érdekelt... komolyan, nem értem. Lehet, hogy valami olyasmi áll a háttérben, hogy kellett volna még valamilyen tanegységet végezni a módszertanos témához. No mindegy most már, az a lényeg, hogy ebben a félévben feltétlenül el kell mennem új témát választani. Szeptemberben egy tanulási stílusokhoz kapcsolódót találtam, az pont jó is lett volna, aztán eltököltem az időt. Szerintem valakinek jönnie kellene velem, aztán bátoríthatna továbbra is, amíg győzi türelemmel. Mert van nekem egy jól fejlett üreslap-fóbiám is.



23. államvizsgázni angolból


Ez ugye az előzőnek a függvénye, de nagyjából tizedakkora kihívásnak tartom. Azt már megtanultam, hogy bármit meg tudok tanulni, de tényleg, szóval ezzel nem lesz gond. Ha egyszer már odajutok...

24. szaunázni 3-szor (0/3)


Legutóbb a nemtudomhogyhívják uszodában szaunáztam, ott, ahol az emeletről kellett lemenni a nagymedencébe, ami igencsak hűvös vízzel volt tele. Ezért olyan nagyon sok időt nem is töltöttünk benne, inkább fent a szaunában vártuk meg, hogy a leánkák megtanuljanak úszni, na ez sem mostanában történt, viszont jó vót. :) Előtte meg Finnországban szaunáztam 1997 őszén, amikor az iskolai énekkarral pont arra jártunk. Ott nem medence volt, hanem igazi tó, uszkve 6 fokos vízzel, majdnem 15 másodpercig bírtam benne meglenni, viszont az is jó vót. Azt hiszem, ez az összes jelentős szaunázós élményem, tehát rám férne néhány új. 


25. megtanulni gyorsúszni

 Ez sem történt még meg, a régi jó fejkiemelős öreg néni stílusban úszom, mióta megtanultam a püspökladányi strandon a 80-as évek közepén. Pedig valószínűleg hasznos tudás lehet a gyorsúszás, majd még gondolkodom rajta.




26. résztvenni egy futóversenyen szervezőként vagy frissítőszemélyzetként


Ááá, végre valami, ami összejött! A 2009-es Ultrabalatonon  az Edzésonline káptalanfüredi frissítőállomásán segítettem sepi sporttársnak, igazán remek volt! Hajnalban tekertem át a balatonfüredi rezidenciánkról, akkor majd' lefagytam a gépről, de később valamelyest javult a helyzet. Vizet és kólát töltöttünk, paradicsomot és banánt vágtunk, szurkoltunk lelkesen, mindezt ipari mennyiségben. Nagyon megérte, próbáljátok ki egyszer ti is!


27. önkéntes munkát vállalni


Egyrészt ugye vehetjük önkénteskedésnek az előző pontban említett frissítést is, de van egy újabb is: az a tábor, ahova nem a félősök mennek. :) És hogy hogy kerültem én oda? Az úgy volt, hogy amikor ezt a listát írtam, még inkább valami telefonos segélyvonalas vagy hospice-es munkában gondolkodtam. Aztán 2009 őszén belecsöppentem az Outward Bound-nál egy élménypedagógiai képzésbe, amibe rögvest bele is szerettem (és a rajongás azóta sem múlik). No ennek az élménypedagógiának a közeli rokona az élményterápia, amin ez a tábor alapul. Amint ezt megtudtam, jelentkeztem is azonnal, ők meg felvettek. (Érdekes kérdés lehet különben, hogy az ember mikor "hallja meg a hívást" - más témákban is akár. Én is már évek óta tudtam egyébként erről a táborról, egy régi jóbarát járt is rendszeresen, azt' nekem meg csak most vezetett erre az utam.) Nagyjából leírhatatlan, hogy miket kaptam ettől a 10 naptól. Azért majd egyszer mégis megpróbálom, most legyen elég annyi, hogy külön posztot érdemel. :)
És úgy általában az önkénteskedésről...  kedvenc sikergurum (hehe), Jack Canfield a sikerhez vezető út egyik fontos elemének tartja. És szerintem is az, mindegy, hogy hogyan definiáljuk a sikert. Sok más mellett az a lényege az önkéntes munkának, hogy más emberek leszünk tőle. Ezért sajnálom nagyon, ha egy iskolában (ööö... valamelyik képzeletbeliben, persze) különböző kifogásokkal elzárkóznak tőle. Pedig valami közös munkát sem nagyobb meló megszervezni, mint mondjuk egy tanulmányi versenyt (amitől viszont nem leszünk más emberek, ez is tapasztalat).
 

28. szánkózni

Ezt a pontot most decemberben sikerült kipipálni, hosszas utazás után, még a Királyréten is túl.  Kemény hideg volt, ezért rajtunk kívül nem is merészkedett ki senki, aminek az lett a következménye, hogy nem járták le előttünk a havat, így nagyrészt szánkózhatatlan volt. Néhány szakaszon azért lecsúsztunk, de meg kellett állapítanom, hogy nem szeretem én a száguldást, főleg ha a pálya egy autóutat keresztez. Egy darab, jóindulattal másfél személyes szánkóra préselődtünk fel ketten, előfordult, hogy le már egyedül érkeztem. :) No nem baj, egynek jó volt (úgy egyébként is), az ötletgazda meg külön díjazandó a kreativitásáért. Utólag azért fájt egy kicsit.


29. elvinni valakit a Rögtönzések színházába


Ha színház, akkor csak ez, vagy valami hasonló! Az előre megírt daraboknál nekem sokkal izgalmasabb, és a legtöbbször érzelmileg mélyebb is, ha valakinek a saját történetét adják elő. Móka, kacagás, könnyek, sóhajok. Egy időben elég gyakran jártam, és mindig nagy élmény volt. Kivéve az ismerkedős részt, mert én ilyen félénk típus vagyok :) , és mert addig sem a társulat játszik. Kétszer az én történetemet is előadták, az egyik az első maratonom volt :) , a másik meg itt nem publikus. Az utóbbi két évben viszont nem jutottam el hozzájuk, de írjon bátran ímélt, aki szeretné, ha elvinném! Megoldjuk. :)
Egyébként ez az improvizációs műfaj izgatja a fantáziámat rendesen, jó lenne kipróbálni magam benne, de ehhez már tényleg Nagyon Nagy Bátorság kellene... :)   


30. megünnepelni a 30. születésnapomat


Ez is megvolt, jó kis hajfestős bulival. A hajfestés direkt történt, előre megfontolt szándékkal (mondjuk nem az én szándékommal, de ez apró részlet :) ),  nem azért, mert annyira eldurvult a buli. Viszont nem ittam meg azt a pezsgőt, amit még a 17. születésnapomra kaptam egy másik régi jóbaráttól, és megígértem neki, hogy majd a harmincadikon legyűröm az egészet. Remélem, nem haragszik meg érte. 
És itt az életkor kapcsán szintén tudnék elmélkedni úgy 4-5 monitornyi mennyiségben az idő múlásáról, tervekről és lehetőségekről, de legyen majd ez is inkább egy külön bejegyzés, már így is sokat írtam, és meg is éheztem.
 



Összegezve:
21. elmenni egy 6é futásra
22. megírni a szakdolgozatot angolból
23. államvizsgázni angolból
24. szaunázni 3-szor (0/3)
25. megtanulni gyorsúszni
26. résztvenni egy futóversenyen szervezőként vagy frissítőszemélyzetként
27. önkéntes munkát vállalni
28. szánkózni

29. elvinni valakit a Rögtönzések színházába
30. megünnepelni a 30. születésnapomat

 

Blog Template by YummyLolly.com